چند سال پیش، داشتن گوشی همراه برای دانش آموزان از نظر والدین و معلمین مسئلهای غیرقابلهضم بود. اما امروزه داشتن گوشی همراه برای ادامه تحصیل دانش آموزان به مسئلهای ضروری تبدیل شده است. به معنای واقعی کلمه، آموزش مجازی و آموزش الکترونیک با زندگی ما و فرزندان ما عجین شده.آموزش مجازی که برخی آن را آموزش الکترونیک نیز میخوانند نوعی آموزش از راه دور است. کمتر کسی هست که این روزها با آن آشنایی نداشته باشد. از کودک 6 سالهای که در مقطع پیش دبستانی تحصیل میکند گرفته تا دانشجوی مقطع دکتری همه و همه به نوعی با آن سر و کار دارند.
فهرست مطالب
- آموزش آنلاین چیست؟ مزایای آن چیست؟
- آموزش مجازی چیست؟ مزایای آن چیست؟
- تفاوت آموزش مجازی با آموزش الکترونیک چیست؟
- چرا آموزش آنلاین را انتخاب می کنیم؟
- مفاهیم آموزش مجازی آنلاین چیست؟
- مزایای آموزش مجازی چیست؟
- چه زمانی نیاز به آموزش مجازی داریم؟
- معرفی ابزارهای آموزش مجازی
- سخن پایانی و سوالات متداول
آموزش آنلاین چیست؟ مزایای آن چیست؟
احتمالا در زمان پاندمی ویروس عجیب کرونا بیشتر از گذشته نام آموزش آنلاین را شنیده باشید. اگر بخواهیم آموزش آنلاین را به زبانی ساده تر تعریف کنیم، به آموزشی گفته میشود که بر مبنای یک نرم افزار آموزش آنلاین مانند بیگ بلو باتن یا ادوب کانکت میباشد. در این روش آموزش بر بستری آنلاین و برخط برگزار میشود و کاملا زنده است. تنها تفاوت این روش با روش حضوری عدم حضور فیزیکی و از نزدیک میباشد. معمولا ارتباط در این نوع آموزش به صورت تصویری از طریق وب کم و میکروفن برقرار میشود و یا از طریق پادهای چت ارتباط بین دانش آموزان و معلم به وجود میآید.
این روش مزایای زیادی برای حاضران آن به همراه دارد و به همگان کمک میکند تا دروس را به بهترین شکل ممکن فرا بگیرند. دانش آموزان در این روش احساس نزدیکی بیشتری به حضور در کلاس درس دارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مجازی زبان را بخوانید. آنها به سادگی میتوانند سوالات خود را مطرح کنند، مطالب را با همکلاسیهای خود به اشتراک بگذارند و با آنها تعامل داشته باشند. علاوه بر همهی اینها کنترل معلم بر کلاس نیز بسیار زیاد است و نظارتی کامل بر فرایند یادگیری دانش آموزان دارد.
آموزش مجازی چیست؟ مزایای آن چیست؟
ممکن است بسیاری تصور کنند آموزش آنلاین و آموزش مجازی یکی هستند و تنها دو اسم متفاوت دارند اما این تصور از ریشه اشتباه است! اگر بخواهیم معنای سادهای از آموزش مجازی را به شما بگوییم، به این صورت است که محتوای آموزشی در فرمتهای مختلف مانند فایل صوتی، تصویری یا متنی بر روی سایت قرار میگیرد و دانش آموز این محتوا را دانلود میکند و فرایند آموزش از این لحظه شروع میشود. به این نوع آموزش، آموزش مجازی گفته میشود. معمولا از این روش برای محتوای آموزشی غیر درسی بیشتر استفاده میشود. البته برخی از معلمان از این فضا برای دروسی که نیازمند آموزش آنلاین نیستتد نیز بهره میبرند.
تدریس مجازی هم مزایای خاص خودش را دارد و نمیتوان گفت یک روش اشتباه است! به عنوان مثال تصور کنید قصد دارید یک مطلب را بارها و بارها مطالعه کنید. به طور قطع آموزش آنلاین نمیتواند این خواستهی شما را برطرف سازد ولی در مقابل روش آموزش مجازی راه حل این مشکل شماست.همچنین اگر از سرعت اینترنت خوبی برخوردار نباشید میتوانید با دانلود مطالب خود در زمانی مناسب،آنها را صبر و حوصله مطالعه کنید و استرس قطعی کلاس آنلاین را نداشته باشید.
تفاوت آموزش مجازی با آموزش الکترونیک چیست؟
یک مسئله که خیلی از افراد در رابطه با آن سوال دارند این است که آیا آموزش مجازی با آموزش الکترونیک و آموزش از راه دور یکی هستند؟
در یک نگاه سرسری و کلی “بله” این روزها همهی این عبارات یک مفهوم را میرسانند. اگر بخواهید کمی جزئیتر به ماجرا نگاه کنید باید گفت که بین تمامی آنها تفاوت وجود دارد و گزینههای بالا زیرمجموعهی یکدیگر هستند و با هم یکی نیستند.آموزش از راه دور انواع مختلفی دارد. “کتاب و جزوه” نیز نوعی آموزش از راه دور هستند. دانشجویان پیام نور سالهاست از طریق همین محصولات خودخوان از راه دور تحصیل میکنند.
نوع دیگر آموزش از راه دور ” آموزش الکترونیکی” است.آموزش الکترونیکی، نوعی از آموزش است که به واسطه ابزارهای الکترونیک و دیجیتال برگزار میشود. آموزشی که به واسطه هر نوع فناوری که از طریق ابزارهای الکترونیک ماندن گوشی موبایل، تبلت، کامپیوتر، لپتاپ و حتی تلوزیون و سایر وسایل مشابه برگزار شود آموزش الکترونیک خوانده میشود.
پیامرسانها، شبکههای اجتماعی، بسترهای آموزش آنلاین و … هم نوعی آموزش الکترونیکی هستند و از آنجایی که به واسطه اینترنت و فضای مجازی فعالیت میکنند آموزش مجازی خوانده میشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین روش تدریس مجازی ریاضی را بخوانید.“در نتیجه آموزش مجازی نوعی آموزش الکترونیک است و آموزش الکترونیک نیز نوعی آموزش از راه دور.”
چرا آموزش آنلاین را انتخاب می کنیم؟
برای تحصیل در یک آموزشگاه آنلاین یا شرکت در یک دوره آنلاین، نیازی نیست که حتماً مسافتی طولانی را طی کنیم. در مورد دانشگاه آنلاین و مجازی هم این موضوع بیشتر تاثیر دارد. هزینه های سرسام آور زندگی در یک شهر غریب یا هزینه های روانی دوری از خانه و خانواده، می تواند هر کسی را منصرف کند.
همه این ها را باید به هزینه های تحصیل در یک آموزشگاه یا دانشگاه اضافه کنید تا متوجه بشویم که چه فشاری را از نظر مالی و روانی باید تحمل کنیم تا یک مدرک دانشگاهی بگیریم. آموزشگاه آنلاین به ما کمک می کند که فاصله های فیزیکی را حذف کنیم و از هر جای کشور یا دنیا، یک دوره آموزشی را به صورت آنلاین بگذرانیم. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آموزش پیش دبستانی در منزل را بخوانید.
حذف مشکل انتظار تا شروع دوره
مسئله بعدی در مورد آموزش انلاین که حل شده است، مشکل انتظار تا شروع دوره است. خیلی از دوره های آموزشی، در یک بازه زمانی مشخص و از قبل تعیین شده برگزار می شوند. بنابراین انتظار کشیدن تا شروع دوره باعث می شود که یا فراموش کنیم که در دوره جدید ثبت نام کنیم، یا در هنگام شروع دوره جدید، زمان های خالی مان تغییر کند. همه اینها، مشکلات زمانی اموزش سنتی هستند.
مفاهیم آموزش مجازی آنلاین چیست؟
دانشگاه مجازی :
دانشگاه های مجازی محل فیزیکی ندارند و دانشجویان از طریق وب سایت دانشگاه دروس مورد نظرشان را انتخاب کرده و ساعات و روزهای کلاس ها را هماهنگ میکنند .
ویژگی های دانشگاه مجازی:
- نیاز نداشتن به حضور فیزیکی استاد و دانشجو در کلاس
- وابسته نبودن کلاس درس به زمان خاص
- کیفیت بالاتر ارائه درس ها
- حضور بیشتر دانشجوها برای یک درس
- دسترسی آسان
کلاس مجازی:
کلاس مجازی در حقیقت یک فضای مجازی است که استاد و دانشجویان در ساعات مشخصی باید در آن حضور داشته باشند. تدریس مباحث مورد نظر در این فضا صورت میگیرد و دانشجویان می توانند سوالات و مشکلات خود را در این فضا مطرح کنند و با استاد و باقی دانشجویان به بحث و تبادل اطلاعات بپردازند.
استاد مجازی:
در آموزش مجازی آنلاین استادان به صورت فیزیکی وجود ندارند ولی بصورت به صورت آنلاین پاسخ گوی کاربران و دانشجویان هستند و با تهیه فایل آموزشی تدریس مباحث آموزشی را به عهده دارند.
دانشجویان مجازی:
دانشجوی مجازی فردی است که بدون حضور فیزیکی در کلاس های درس تحصیل می کند و باید با طرز کار با سیستم های کامپیوتری و همچنین اینترنت و سایت های اینترنتی آشنا باشد.
آزمون های مجازی:
آزمون های آنلاین به این صورت هستند که دانشجویان در ساعت معین و مدت زمان معین در یک آزمون شرکت کرده و کلیه مباحثی را که در دانشگاه های مجازی مطالعه کردند را مورد آزمایش قرار خواهند داد.
مزایای آموزش مجازی چیست؟
همانطور که گفته شد آموزش مجازی با آموزش حضوری از هم متفاوت است. هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. از جمله” مزایا و معایب آموزش مجازی و حضوری ” میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم محدودیت مکانی
مهم نیست که کجا هستید! حتی مهم نیست که در کدام شهر زندگی میکنید. هیچ محدودیت مکانیای در آموزش مجازی وجود ندارد.
عدم محدویت زمانی برای آموزش دیدن
در برخی از روشها حضور سر کلاس کاملا مطابق میل دانش آموز است. او میتواند فایل کلاس را دانلود کند و هر وقت که خواست از آن استفاده نماید.
دانش آموزان میتوانند بارها و بارها کلاس درس خود را مرور کنند. برخی از کلاسها محدودیت زمانی دارند.
دسترسی به منابع بیشمار آموزشی
دسترسی به منابع آموزشی در آموزش مجازی بیشتر است. بیشمار منبع وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. نیاز نیست که برای نشان دادن سطح کروی زمین از کره استفاده کنید. فیلمهای آموزشی بیشماری وجود دارد که با استفاده از آنها در کلاس مجازی میتوانید به کودک بفهمانید که زمین چه شکلی است.
چه زمانی نیاز به آموزش مجازی داریم؟
راستش را بخواهید، تا جای ممکن بهتر است کلاسها به صورت حضوری برگزار شوند. کلاسهای حضوری به این خاطر که روابط بین دانش آموز و معلم بهتر شکل میگیرد و انتقال مفاهیم ساده تر است بهتر است. حداقل در مقاطع پایین تر این مسئله کاملا صدق میکند.
در دو صورت میتوان گفت که به آموزش مجازی نیاز داریم:
- وقتی که از لحاظ مکانی به کلاسهای سطح بالا و اساتید مجرب دسترسی نداریم: ممکن است شما اطلاعاتی نیاز داشته باشید که در یک دوره آموزشی عنوان شدهاند. ولی این دوره در شهر دیگری برگزار میشود و شما نمیتوانید به آن شهر نقل مکان کنید.
- یا اینکه میخواهید در دانشگاه خاصی ثبت نام کنید ولی به خاطر محدودیتهای شغلی یا شخصی نتوانید از شهر خود خارج شوید. در این مواقع بهتر است به آموزش مجازی روی بیاورید و آموزش از راه دور را تجربه کنید.در نتیجه آموزش حضوری جای خودش را به آموزش مجازی داد.
معرفی ابزارهای آموزش مجازی
در آموزش آنلاین به ابزارهای مختلفی نیاز داریم. دیگر خبری از لباس فرم، لوازم تحریر متنوع، کفشهای مناسب مدرسه و کیف و کوله نیست. همهی اینها جای خودشان را به ابزارهای آموزش مجازی میدهند.
این ابزارها عبارتاند از:
- گوشی موبایل یا سیستم کامپیوتری و لپتاپ
- اینترنت با سرعت مناسب
- سامانههای آموزش مجازی
- هندزفری و میکروفون
سخن پایانی
شما دراین مقاله با آموزش آنلاین (مجازی) آشنا شدید.همچنین از روش و مفاهیم آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
درست است که در شرایط فعلی و با سطح آموزش مجازی ای که اکنون در جریان است، آسیبهای زیادی به دانش آموزان مقطع ابتدایی وارد شد، ولی نباید این را به عنوان نتیجه کار قبول کرد.باید تلاش کنیم که در این زمینه پیشرفت کنیم. چه معلمین، چه خانوادهها و چه دانش آموزان باید شرایط موجود را بپذیرند و برای آسیبهای بوجود آمده به دنبال مقصر باشند.باید تلاش شود که با استفاده از راهکارهای بهتر شدن آموزش آنلاین و به کارگیری خلاقیت در تدریس مجازی کمیها و کاستیها را جبران کرد و آسیبها را به حداقل رساند.
پاسخ به این سوال خیلی دشوار است چرا که شما باید ببینید محتوای آموزشی شما به کدام یک از این دو
روش نزدیکتر است و دانش آموزان شما نیز با کدام نوع تدریس راحتتر هستند. به نظر ما اگر
میخواهید تجربهای نزدیکتر به روش تدریس حضوری داشته باشید بی شک آموزش آنلاین برای شما
مناسب است در غیر این صورت آموزش مجازی میتواند انتخاب بهتری برای شما و کلاس شما باشد.