برای مقایسه آموزش مجازی و حضوری شما را به دوران کودکی میبریم. خاطرات مدرسه با نیمکتهای کلاس و همکلاسیها و معلم و تخته سیاه. برای دانشآموزانی که هر روز صبح زود با چشمانی خوابآلود مسیری را طی میکنند تا به مدرسه برسند، آموزش از راه دور و در خانه و تنها با اینترنت و کامپیوتر شاید یک آرزو و رویای شیرین باشد.امروزه اما این آرزو محقق شده و تعداد زیادی از افراد بدون رفتن به مدرسه و سر و کله زدن با همکلاسی و معلم و ناظم، آموزش لازم خود را دریافت میکنند. در این مطلب قرار است ضمن آشنایی با مفاهیم “آموزش مجازی” و “آموزش حضوری”، با تفاوت آموزش مجازی و حضوری آشنا شویم.
آموزش حضوری یا آموزش سنتی چیست؟
آموزش سنتی یا حضوری در محل کلاس درس انجام میشود. یک معلم یا مربی در کلاس درس حضور دارد که انتقال دانش و اطلاعات به دانشآموزان را برعهده دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روش های افزایش کیفیت تدریس آنلاین را بخوانید.
معلم انتظار دارد دانشآموزان آنچه آموختهاند را با انجام تکالیف در خانه در ذهن خود ثبت کنند و به یادگیری عمق بخشند. امروزه با ورود تکنولوژی به فرآیند آموزش باز هم خیلی از معلمها آموزش چهره به چهره را ترجیح میدهند.
آموزش مجازی چیست؟
آموزش مجازی یا آموزش آنلاین همانطور که از نامش مشخص است، از طریق اینترنت انجام میشود. نوعی آموزش از راه دور است که توسط سامانه ال ام اس اجرایی میشود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بررسی آموزش دوره ها و نرم افزارهای گرافیک رابخوانید.شما میتوانید اطلاعات بیشتر در خصوص چیستی آموزش مجازی را در مطلب “آموزش مجازی ؛ آموزش سبز و کمهزینه” مطالعه کنید.
مقایسه آموزش مجازی و حضوری
به طور کلی ویژگیهایی که در آموزش مجازی وجود دارد و آن را از شکل سابق آموزش که همان آموزش چهره به چهره یا حضوری بوده است، متمایز ساخته است، عبارتند از:
مدرسه مجازی
همانطور که از نام “آموزش مجازی” پیداست، این روش آموزشی است که با اتصال به اینترنت و وسایل الکترونیک میتوان دادههای آموزشی را دریافت کرد و مهارتهای خود را در زمینهای خاص افزایش داد.
از این رو وسایل مورد استفاده به جای دفتر و کتاب و کیف، تبلت و موبایل و کامپیوتر است. ارتباط با مدرس به صورت مجازی و به وسیله ویدئو کنفرانس و مطالب و فیلم وتصاویر آموزشی صورت میگیرد و رابطه چهره به چهره وجود ندارد. مواد آموزشی نیز در قالبهای فیلم، تصویر، اینفوگرافی و فایلهای متنی ارائه میشود.
کتاب درسی بدون کاغذد آموزش مجازی
همانطور که گفته شد، در مقایسه آموزش مجازی و حضوری ، یک تفاوت، نوع ارائه دادههای آموزشی است. کتاب جای خود را به فایل صوتی و تصویری و متنی آموزشی داده و مدرسه جای خود را به کامپیوتر و تبلت داده است. یک روش آموزشی تکنولوژی محور است که در آن هیچ کاغذی مصرف نمیشود، از این رو به گونهای “آموزش سبز” است، زیرا لطمهای به محیط زیست وارد نمیکند.
آموزش هر زمانی و هر مکانی
انعطافپذیری در ساعات آموزشی یکی از ویژگیهای کلیدی آموزش مجازی است، که به افراد با شرایط مختلف اجازه میدهد برنامههای آموزشی خود را با سایر برنامههای روتین زندگی هماهنگ کنند. این یک امکان فوقالعاده برای افراد شاغل است، تا هم بتوانند به کارهای خود برسند و هم آموزش خود را دریافت کنند.
خاصیت “هر زمانی و هر مکانی” این روش آموزشی این امکان را فراهم کرده است تا افراد در هر زمان از روز و در هر جا که هستند، با استفاده از موبایل یا کامپیوتر در کلاس درس شرکت کنند.
مدرسه رفتن بدون هزینه رفت و آمد
اگر بخواهیم این دو نوع آموزش را از بعد “هزینه” مقایسه کنیم، باید بگوییم گرچه هزینه آموزش مجازی در وهله اول به نظر زیاد میرسد، اما با محاسبه مجموع هزینههای آموزش سنتی متوجه میشوید که آموزش مجازی بهصرفهتر است. آموزش مجازی هزینه رفت و آمد، چاپ مقالات، دستمزد معلم و اجاره مدرسه را ندارد، بنابراین شما تنها هزینه آموزش مجازی خود را پرداخت میکنید و برای مدت طولانی از مزایای آن استفاده میکنید.
دسترسی آسان به منابع درس
در این روش نوین از آموزش، آموزش به دو صورت آموزش همزمان و غیرهمزمان ارائه میشود. در آموزش همزمان، شاگردان و معلم در ساعت مشخصی آنلاین میشوند و کلاس یا کنفرانس خود را برگزار میکنند و در روش غیرهمزمان، منابع آموزشی توسط مدرس در سامانه قرار داده میشود و دانشآموزان در هر زمانی که به سامانه متصل شوند، میتوانند منابع را دانلود کرده و از مطالب استفاده کنند. یکی دیگر از مزیتهای این نوع آموزش نیز این است که مطالب میتواند مخصوص هر شخص و با توجه به شرایط وی طراحی شود. درنتیجه محتوای آموزش مسلما جذابتر از روش سنتی خواهد بود.
سیستم آموزشی مجازی مناسب کارمندان
در آخر باید ذکر کنیم که آموزش مجازی علاوه بر مدارس و آموزشگاهها، مناسب سازمانها و موسساتی است که میخواهند آموزشهایی به نیروی کار خود بدهند، چه از جهت آشناسازی آنها با محیط کاری جدید و وظایفشان و چه از جهت یادگیری مهارتهای شغلی جدید. کارمندان میتوانند پشت میز کار خود نشسته و آموزش موردنظر خود را از طریق کامپیوتر خود دریافت کرده و مهارت خود را بالا ببرند.
برای درک بهتر مقایسه آموزش مجازی و حضوری جدول زیر به شما کمک خواهد کرد:
آموزش مجازی | آموزش حضوری |
آنلاین است | آفلاین است |
هر زمان و هر مکانی انجام میشود | محدود به مکان و برنامه زمانی است |
سرعت آموزش، انعطافپذیر است | سرعت آموزش مشخص شده است |
کلاس فردی است | همراه با همکلاسیهاست |
از مدل آموزشی مستقلی حمایت میکند | آموزش با هم و از هم صورت میگیرد |
تنها منبع آموزش، محتوای آنلاین است | تنها منبع، مدرس است |
تعاملات بین فردی محدود | تعاملات قوی بین مدرس و دانشآموزان |
نتیجه گیری
همانطور که در متن خواندید در مقایسه آموزش مجازی و حضوری ، آموزش مجازی انعطافپذیرتر و کمخرجتر از آموزش سنتی است. تفاوت آموزش مجازی و حضوری علاوه بر نحوه دسترسی به کلاس و درس، در نحوه ارزیابی نیز میتواند باشد. در آینده فراگیران و مدرسان زیادی در خانه یا در هر مکانی به دور از هم و تنها با یک کامپیوتر کلاس درس خود را برگزار میکنند. آزمون از راه دور خواهد بود و ارزیابیها نیز.
سخن پایانی
شما دراین مقاله با مقایسه آموزش مجازی و حضوری آشنا شدید.همچنین از مزایا و معایب آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.